tisdag, december 04, 2007

Taket, taket, taket ...och dessa eldragningar

Min man - som tack och lov är byggnadsarbetare - åkte en dag efter jobbet direkt till huset för att kolla hur taket såg ut utifrån. Han fick hjälp av en kille med traktor, så han skulle slippa klättra omkring uppe på taket. Det var nog tur det, annars hade han åkt rätt igenom...

Jag tog en promenad med hunden och gick förbi för att se hur det gick för dem. Ingen vacker syn kan jag säga. Nere på backen ser jag en hög, storlek som en större myrstack. Jag kollar upp mot taket och ser ett hål - ett jättehål! Uppifrån traktorskopan berättar maken att näven gick rätt genom taket när han började inspektera. Det var riktigt tvärruttet! Smått, smått smul var allt som var kvar av vad som en gång varit trä. Han stod i skopan - och skottade bort vårt tak! I takt med att hålet blev större och större, blev även funderingarna det. Vad sjutton hade vi gett oss in på?
Problemen hade uppstått i ränndalarna runt takkuporna, och vad det verkade för länge, länge sedan. Farbror'n som bott i huset före oss, hade lappat med bland annat korkmatta..! Det var väl en mindre bra idé, om vi säger så.

Det är förresten bara en av otaliga "bra idéer" farbror'n haft. Vi har hittat så mycket under renoveringens gång. En del finurliga, och andra inte så finurliga, uppfinningar och speciallösningar på allt möjligt. Det värsta är att det även gällt eldragningar - de har haft tur att det inte börjat brinna när de bott här! Kablar vi hittat i väggarna har varit kapade, skarvade och skalade hur som helst. Vissa kablar har varit skalade upp emot en decimeter. Så här och var där inne i väggarna har det hängt nakna elledningar och bara väntat på att kommit i kontakt med något... Han hade även fixat ett extra uttag vid fönstret i köket. Tydligen behövdes ett till, förutom det som satt på andra sidan redan. Farbror'n hade "kopplat in" en tunn högtalarkabel i det befintliga uttaget och dragit den till andra sidan, där han skruvat ett uttag utanpå väggen. För att inte den flera meter långa kabeln skulle hänga ner på golvet, hade han surrat den ett flertal varv runt konsollerna för fönsterbrädan. Vi snackar alltså inte fackmanna-arbeten här..!

Inga kommentarer: