måndag, mars 31, 2008

Söndag med hyllbestyr och lyktfynd



Har fyndat i helgen. Tyckte så mycket om den här lyktan när jag såg den! Så mycket att jag nu är ägare till hela tio stycken. :) De kostade 20:- kr/st på Rusta - det är ju ingenting! Funderade ett tag om jag skulle göra något åt dem, men jag tror faktiskt att jag behåller dem svarta. Ser framför mig hur fint det kommer bli på den inglasade verandan. Alltså, den verandan som än så länge bara finns på bygglovspapperen... :)

Nere i källaren på min kära lastpall ligger just nu delarna till min kökshylla på tork. Satt på en kasserad skärbräda och hade lastpallen som bord... Det gick bra det också, tills det var dags att resa sig. Ajaj i hela kroppen... Hyllan har nu fått ett lager bets och ska snart skruvas ihop. Sen ska jag bara hitta några fina små krokar som passar till. Har inte hittat några som känns så där 100 än. (Man kanske skulle testa att smida? ;) Hyllan skulle ju varit färdig för länge sen, men både jag och lillfröken är förkylda, så det har inte blivit nåt snickra av alls på en vecka.

Här är ett hörn på den andra hyllan. Den står för tillfället rätt upp och ner i väntan på vidare behandling.



I förra veckan fick vi så äntligen offerter på nya fönster och virke till fasaden. Känns sååå mycket närmare ett anständigt hus nu! Bort med den hemska eterniten och istället upp med faluröd panel och vita knutar. Vilken skillnad det kommer bli!

Enligt planerna för vår och sommar ska kåken panelas om, verandabygget ska om inte färdigställas så iaf påbörjas, hallen inkl. balkong ovanpå ska byggas och trädgården ska börja stökas i. Hur mycket som blir gjort av allt det här återstår att se. Det är lätt att bli överoptimistisk när solen kikar fram en stund! ;)

söndag, mars 30, 2008

Tisdagstema: Minne

Jaha ja, det var tydligen ett Tisdagstema den här veckan ändå! Dock kom det igång ett antal dagar senare än det var tänkt och därför kommer detta inlägg först nu. :)




Buketten är sedan länge vissnad, men minnet finns kvar.


Det var sommaren 2005 och vi skulle gifta oss i Visby Domkyrka. En timme före ceremonin började jag med något jag aldrig gjort tidigare: binda brudbukett.
Den blivande maken sa ingenting, men jag såg oron i hans ögon:

1. Hon kommer aldrig hinna..!
2. Den kommer se för eländig ut..!
3. Hon kommer aldrig hinna och den kommer se eländig ut!!

Inga problem, visst hann jag! Inte bara att få ihop brudbuketten, utan även att fixa en liten blomma för maken att ha på kavajslaget. Dessutom blev det ju hur bra som helst! :)

Buketten var jag sedan väldigt rädd om eftersom jag hade tänkt torka den, och några dagars husvagnsliv, en båtresa och hela den långa, slingriga vägen hem gick riktigt bra.
Väl hemma i tryggheten, ställde jag den i källaren för att den äntligen skulle få vara ifred och jag kände mig lättad och nöjd.

En tid senare skulle mannen ta in virke och använde sig så klart av trapp/källarfönstret för att få in det i kåken...
Ja, ni förstår ju själva. Buketten for rätt ner i källartrappan, slog runt några varv och resten är historia.

Ärligt talat, så gjorde det ingenting. Hade redan förstått att det skulle bli svårt (om inte omöjligt?) att få den att hålla i ett renoveringskaos, trots den något skyddade miljön där den stod.
En torkad ros ligger i alla fall kvar på ett trappsteg. Varje gång jag ser den tänker jag på vårt bröllop. Trots att den lilla kraken vid det här laget börjar ge upp - den påminner mindre och mindre om en ros - och snart är redo för sophinken, så får den ligga där. (För lite sentimental är man ju ändå!)
Jaja, hellre att buketten vittrat sönder än äktenskapet! ;)

Vill du kika på fler Tisdagsteman?

torsdag, mars 27, 2008

Några goda råd?




Det här kan också platsa som "pest" - vår trapp. Även här har vattnet lämnat spår. (Alltså hela kåken har inte blivit förstörd, men mycket är det...) Trappstegen är klädda i linoleum och på vissa steg har den blivit förstörd och smular sönder. Nu gör ju inte det nåt egentligen, då det ska göras om.

Mitt huvudbry är snarare ledstången. Vad skulle ni göra med en sådan? Vi har ju haft en massa hantverkare här emellanåt och de skriker rätt ut när de hör mina planer - att kasta ut den.

Frågan är bara vad vi i så fall ska ha istället... Vill inte ha en liknande, slät stång heller, sån där som finns i många hus från samma period. Jag vet att den här är annorlunda, har aldrig sett ett sån här ledstång tidigare - och det förstår jag ...den ser ju för 17 ut som en binnikemask!


Så:

1. Ha kvar?

2. Byta ut?

3. Om byta ut - i så fall till vad?


Det är väl kanske synd att ta bort en så speciell detalj ändå, eller? Känner mig helt villrådig med det här. Den är nog inte speciellt rolig att renovera. Verkar som att alla delar är "lösa" - det blir ju hur många som helst att plocka med. Hmm? Är det någon som har några tips och råd, tar jag tacksamt emot dem!




För lääänge sen rev vi bort mattan på ett steg för att kolla vad som dolde sig under. Eller egentligen skicket på det som dolde sig under. För ett par veckor sedan slarvade jag på lite vit färg för att se hur det skulle se ut. Som ni ser (på den proffsiga bilden...) är sättstegen, som så mkt annat här i huset, målade i den underbara blek-dassig-turkosa färgen... :)

Nån gång ska det sättas spegelpanel i hallen nere, uppför trappen och i hallen uppe. Men det blir en annan story. Ett uppdrag för fräsen! :)

tisdag, mars 25, 2008

Man föds till snickare


Haft en helt underbar påsk! Helgen har gått i hemmets tecken. Ingen påskmiddag, bara varit hemma och hållt på. Skönt måste jag säga, och roligt!
Maken fick ta hand om hus och hem med allt vad det innebär, medan jag drog på mig snickar/målar-kläderna. Håller bland annat på med en liten hylla till köket. Första gången jag hållt i en fräs, så jag är riktigt nöjd med mig själv! (Förlåt om jag låter mallig ...men det är jag!! ;) Mätt, skissat, ritat, sågat, fräst, slipat. Nån liten del till, sen ska den betsas.

Har förresten tiggt åt mig inte bara en, utan två!!, hyvelbänkar av pappa. De har stått hemma hos dem i en så där 20 år. De fanns kvar i huset efter de förra ägarna, och min pappa verkar vara glad över att äntligen bli av med dem. Här behövs dem! Min snickarverkstad har bestått av en liten lastpall på golvet nere i källaren - och det känns i kroppen nu... Inte jordens bästa arbetsställning. Nog för att jag är kort, men det var allt i lägsta laget. :)

Har fått till en annan hylla också. Den är klar och väntar bara på uppsättning. En vit shabby sak. Vet bara inte var jag ska ha den än... Återkommer med bilder.

Maken brukar för övrigt säga: "Man föds till snickare - till betongare krävs det utbildning!" Ni kan väl aldrig ana vad han är? ;)

fredag, mars 21, 2008

Glad Påsk!

Idag har jag varit ute i snöovädret och samlat lite kvistar från trädgården och påskpyntat i vårt sovrum. Eller sovrum och sovrum, det här hade vi som tillfälligt vardagsrum ett tag. (Ni kanske minns att jag berättade om när vi hade öppet ända ut? Inget tak och ingen vägg - det var i det här rummet.) För stunden är det alltså vårt sovrum, men det ska bli bibliotek och kontor. Kärt rum har många namn, eller vad säger man? :)
Rummet är helrisigt med gamla tapeter som bland annat är märkta efter regnvatten, men det får ni inte se. :) Just nu känns det i alla fall aningen trevligare.

Solen skiner faktiskt ute nu och jag hoppas, hoppas, hoppas att det inte kommer mer snö... Nog för att vi kommit väldigt lindrigt undan här uppe jämfört med många andra ställen. Men jag vill ändå inte ha en gnutta till!



Det fina ägget har fått ett eget litet rede i lyktan. Lyktan har jag senare tänkt använda som ett miniväxthus i köket.



Den här tavlan blev jag helt förälskad i! Att det dessutom var halva priset på den gjorde ju inget! Jag gick direkt till kassan och talade om att jag ville ha tavlan med magnoliorna på. Jag fick följa med butiksägaren för att peka ut den, och när han åter står vid kassan och slår in den erkänner han lite generat att han inte hade en aning om vilken tavla jag menade. "Det där med blommor är jag inte så haj på..." förklarade han.

Det lustiga var att bakom ryggen på honom hängde en av de största tavlor jag nånsin sett. Motivet bestod av två magnolior, och ordet MAGNOLIA skrivet jättestort tvärs över hela bilden. Jag undrade i mitt stilla sinne om han lagt märke till den. Man tycker ju att han nån gång borde reflekterat över den i alla fall. När han köpte in den, om inte annat. Jag sa dock ingenting eftersom han redan tyckte det var lite pinsamt, ...men jag var bra sugen på att göra det och fick verkligen bita mig i läppen! Hihi! ;)



Jo, det finns faktiskt ett par saker från IKEA i vårt hem, men de är inte många. Vaserna jag använt här kommer i alla fall därifrån - och dem tycker jag om!

Hoppas ni alla får en underbar helg, oavsett väder!


Glad Påsk på er!

onsdag, mars 19, 2008

...och nu vill jag egentligen bara sova.

Har hållt på precis hela dagen här hemma. Så vansinnigt trött! Måste dock vänta ett tag till innan jag får krypa ner i halmen. Tvätt som ska hängas bland annat... Tror att hela jag stundtals har varit täckt i färg! Nej, inte riktigt, men absolut inte långt ifrån. :) Typiskt nog är kameran på laddning just nu, så bilder kommer senare.

Känner verkligen för sängen nu! Måste ladda inför morgondagen, som även den blir fullmatad. Ska ta hunden och en av katterna till veterinären. Hunden har fått nåt sår på höften som blommat upp igen och katten ska kastreras och id-märkas. Blir lite stökigt att få med sig allihop, har ju lilltösen också, men det går nog bra. Hund, kattbur, bebis... Tack och lov möter karln upp mig vid mottagningen i alla fall! :) (Undrar förresten om bilen är tankad..?)
Nu börjar verkligen ögonen gå i kors... Nej, jag måste göra nåt, annars somnar jag här vid datorn.

En verkligt god natt!

måndag, mars 17, 2008

Vad är väl en bal på slottet?

Här drömmer man om påsk och kanske ett litet vårtecken. Vad möts man av istället?



Snö. Igen.

söndag, mars 16, 2008

Pynt i påsk?



För första gången ska jag pynta till det lite till påsk. Påsken har aldrig varit min grej tidigare, men jag fick för ett tag sedan hem det underbara ägget jag hittade hos Agnes. Så otroligt fint - och helt plötsligt infann sig pyntlusten?! Alldeles förvånad!


När jag tänker efter så har jag ju faktiskt "pyntat" till det en gång tidigare. Eller, försökte åtminstone.


Förra året gjorde jag ett litet påskarrangemang. Det fick väl stå och vara fint i en halvtimme eller två tills ett par mycket intresserade katter attackerade det. Jag hittade jord, små omkringdansade lökväxter, stenar, små gulliga kycklingar (som vid det laget inte var så gulliga) diverse kycklingdelar och ännu mer jord. I precis hela huset! Just då var jag väl så där lagom nöjd med vilddjuren... :)


Foto: Lyck-Anna's

Var som jag brukar in och kikade på Lyck-Anna's. Jag är inte mycket för raka linjer. Jag är istället väldans svag för krussiduller! :) Därför var det inte konstigt att jag föll direkt för det här supersöta ägget! ...påsk är kanske inte så tokigt ändå?
...
Såg att Bäst & Pest rullar på och måste säga att det är väldigt intressant att se alla bidrag!

...

Tack alla! Kul!

...och så hittar man ju så många mysiga sidor på vägen,

så jag kommer försöka följa utmaningen genom bloggvärlden! :)

tisdag, mars 11, 2008

Utmaning - Bäst & Pest

Ett tag hade vi en hink i hallen när det regnade.
Spåret efter den tiden syns uppe i hörnet.



Funderade på vårt hus idag och gick runt och tittade en del. Man blir hemmablind har jag konstaterat! En del saker tänker vi helt enkelt inte på längre. Som de tillfälliga eldragningarna i hallen. Vi "upptäckte" dem igen för ett par, tre veckor sedan. Herregud, det ser ju inte klokt ut! Det var elcentraler lite överallt från början, men nu är dem utbytta mot en stor istället. De gamla elledningarna var ju inte att lita på, så därför går det nu kablar från bottenvåningen upp till övervåningen, ner i källaren och ut till entrébelysningen. Stora grova kablar som är dragna kors och tvärs i vår smala och helt värdelösa hall. Vackert är det inte, men, men... Vad gör man? Ström lär vi ju ha. Så det ser ut som det gör tills renoveringen uppe kommer igång ordentligt.

Jag kan inte bestämma mig för om det är hallen eller följande som är "pestigast", därför blev det både och. Man skulle kunna kalla det dött lopp...








En grej som verkligen retar gallfeber på mig är våra förbaskade fönster! Vi hade tänkt kitta och måla dem, men vi ändrade oss... Träet nedtill måste bytas ut, de flesta fönstrenas lås är trasiga. Om man lyckas öppna dem går de inte att stänga igen. Farbrorn hade satt spikar i en karm som höll fast fönsterramen. Varför tänkte vi..? Ännu en av alla snilleblixtar vi tidigare sett exempel på? Vi drog ur spikarna, gjorde det vi skulle och skulle stänga igen. Det var helt omöjligt! Det hela slutade med att min karl helt sonika monterade bort hela låsanordningen och spikade igen fönstret istället. Även handtaget, så man inte skulle göra bort sig någon gång. "Undrar om vi inte skulle ta och vädra lite idag?" ...mindre bra idé.

Som ni ser på bilden har så klart även en persienn havererat... Det vore väl inget problem om fönstret var vad det borde. Då var det ju bara att öppna och fixa till. Nu vill vi ju inte gärna chansa... Jobbigt om man står där och inte får igen eländet, speciellt eftersom våren verkar dröja här. Vi höll nog på en halvtimme innan vi lyckades dra upp persiennen så här pass mycket. Nu ser vi i alla fall ut och solen hittar in. Tyvärr är just det här fönstret det första man ser när man kommer in på gården..! Det är lite trist.

Det jag gillar bäst är nog spegeln som jag visat tidigare. I den syns taket med en av stockarna - det är vi också nöjda med! Det finns trots allt någon liten godbit här! :)






Det skulle vara kul att se vad några andra bloggare är mest och (framförallt?) minst nöjda med där hemma. Därför utmanar jag följande till Bäst & Pest:


Wolfs Lya, en man med många järn i elden. Egenföretagare, livsnjutare, trebarnsförälder, konstnärssjäl, dubbelbloggare... Mitt i allt detta snickrar han dessutom möbler och bygger bibliotek! Många är vi som undrat var han får all tid ifrån. :)
Taklyftet, fina bilder och härligt inspirerande för oss som renoverar! Så är jag väldigt nyfiken på makarna som huserar på MormorRuthsAnn och Peters Projekt. Det ska bli intressant att se om de tycker likadant eller inte. :) Sist - men absolut inte minst! - Kannor och karaffer, härlig inredning och medeltida inslag - kan väl knappt bli bättre?

Reglerna är:
1. Länka till den person som utmanat dig.
2. Visa vad du är mest respektive minst nöjd med i ditt hem.
3. Utmana sedan 5 personer att göra detsamma.

Tisdagstema: Badrum


Badrummet var, som några av er redan vet, det enda som var gjort i huset när vi köpte det. Inte alls vår stil! Det vi planerat är så mycket bättre - och utan våtrumstapet... Som så mycket annat ligger det i framtiden någon stans, och tills vidare får vi nöja oss med det vi har.

tisdag, mars 04, 2008

Efterrätt är alltid rätt


Jag är helt säker på att det finns fler än jag där ute. Fler, som kan göra iordning chokladpudding (av pulver så klart!) och lite stolt tycka att man gjort efterrätt. För att göra det extra lyxigt - en klick grädde med pudrat chokladpulver uppe på. Serveras det sen i glas - ja, då är det riktigt storartat! :)

Visst, jag kan eventuellt få nåt infall att baka någon gång. Men där tror jag gränsken går för vad jag lyckas med när det gäller desserter. Inte undra på att man blir mäkta imponerad av Daniel Top Roos! Där finns en del recept också, för den som törs prova! Själv vispar jag nog pulver ett tag till innan jag kastar mig över nåt mer avancerat.

Däremot är jag helt överjäklig på att äta allt som är gott. Där slår jag nog de flesta på fingrarna! Det är det tydligen inte många som tror, men så är det.

Enligt statistiken när det gäller släkten händer dock någonting när man blir runt 40, så det är väl bara att passa på att njuta nu! :)

Tisdagstema: Fritid


Både tid och fritid
...
Det där med fritid är väl inte riktigt samma sak som det var förut
...eller är det kanske fritid hela tiden?

Vill du kika på fler Tisdagsteman?

måndag, mars 03, 2008

Hjälp, min engelska!!


Vi hade besök av kusin med pojkvän i helgen. De har bott i hans hemland Australien ett år och ska nu vara här hemma. Så det blev engelska här. Herregud, vad man har tappat det! Men det funkade i alla fall skapligt. Lite trögt innan man kommer igång bara.

Stumpan sov hos mina föräldrar för första gången och det hade gått så bra! Men nog hade vi lite (en hel del) separationsångest när de hämtade henne... Skönt att vara barnledig, men så SKÖNT när hon kom hem igen!! Att man kan sakna nån så liten så himla mycket! :) Gullungen!

...


Som tack för hjälpen gjorde jag en lite kungakrona till min föräldrar, som de kan ha i nån blomma. Tyvärr glömde jag ta kort på den så jag visar den jag gjort åt mig själv istället. :) De ser lite olika ut, men principen är den samma.