torsdag, mars 27, 2008

Några goda råd?
Det här kan också platsa som "pest" - vår trapp. Även här har vattnet lämnat spår. (Alltså hela kåken har inte blivit förstörd, men mycket är det...) Trappstegen är klädda i linoleum och på vissa steg har den blivit förstörd och smular sönder. Nu gör ju inte det nåt egentligen, då det ska göras om.

Mitt huvudbry är snarare ledstången. Vad skulle ni göra med en sådan? Vi har ju haft en massa hantverkare här emellanåt och de skriker rätt ut när de hör mina planer - att kasta ut den.

Frågan är bara vad vi i så fall ska ha istället... Vill inte ha en liknande, slät stång heller, sån där som finns i många hus från samma period. Jag vet att den här är annorlunda, har aldrig sett ett sån här ledstång tidigare - och det förstår jag ...den ser ju för 17 ut som en binnikemask!


Så:

1. Ha kvar?

2. Byta ut?

3. Om byta ut - i så fall till vad?


Det är väl kanske synd att ta bort en så speciell detalj ändå, eller? Känner mig helt villrådig med det här. Den är nog inte speciellt rolig att renovera. Verkar som att alla delar är "lösa" - det blir ju hur många som helst att plocka med. Hmm? Är det någon som har några tips och råd, tar jag tacksamt emot dem!
För lääänge sen rev vi bort mattan på ett steg för att kolla vad som dolde sig under. Eller egentligen skicket på det som dolde sig under. För ett par veckor sedan slarvade jag på lite vit färg för att se hur det skulle se ut. Som ni ser (på den proffsiga bilden...) är sättstegen, som så mkt annat här i huset, målade i den underbara blek-dassig-turkosa färgen... :)

Nån gång ska det sättas spegelpanel i hallen nere, uppför trappen och i hallen uppe. Men det blir en annan story. Ett uppdrag för fräsen! :)

15 kommentarer:

drömmen om vitt sa...

Hej! kul att du tittade in hos mig. Det blir snyggt med panel i trappan, så ska vi också göra inom snar framtid. Nu är det tapetupp i hela trappan och den har blivt så skitig.
Lotta

MormorRuthsAnn sa...

Halloj!
Vilken ledstång! Tycker den är jättevacker....men det jag skulle göra med den är att måla den i samma nyans som du kommer måla trappan i. Jag tror att den kommer att bli jättesnygg målad!! Men, du gör givetvis som du vill ;)
Men ibland så ser man sig blind på en detalj och kanske inte kan se hur den kommer att se ut i en annan färg. Läckert med panel i trappan...

Hur går det med Gotlandplanerna? Skall ni dit i år? Har ni samma ställe ni bor på? Tyvärr blir det nog ingen tripp denna sommaren men vi kanske tar oss en kortare tur någon gång när min bror med familj är där.

Ha det så gott och tänk nu till innan du sliter ner ledstången!!

Kram Ann

Vita Änglar sa...

Åh jag vågar inte ge några råd, men ledstången är ju verkligen vacker, det kanske inte behöver bli så drastiskt som att byta ut hela?

Må gott

MiaMaria sa...

Tycker att du ska behålla ledstången.....
Och trappen kommer att bli så snygg målad....

HA´det så gott!
Miamaria

Ina sa...

Tänkte först..den skulle bli snygg vit, ledstången alltså. Sen när jag läste vidare och du liknade den med en binikemask (stavade jag rätt?!) så kände jag bara..nej! Skulle jag tänka på binikemask varje gång man gick i trappen så skulle nog jag ta bort den rätt snabbt. Syrran köpte en vanlig rundstav och målade den och några knoppar längst ut och den såg väldigt snygg ut trots att det blev betydligt billigare än en äkta ledstång. Kram Ina

Vita ljuva tankar sa...

Ledstången är väldigt charmig och annorlunda tycker jag. Tycker nog att du ska behålla den, men kanske måla den vit eller t o m svart! Vore häftigt i ett för övrigt vitt trapphus...

Kram

Hannis sa...

Hmm, tycker att ledstången är vacker som 17 men kan tänka mig att det är ett pillergöra att renovera den(måla)
Men den var vacker!!
Inte blev du klokare av mig=))

Och det är klart att du ska vara "mallig"över din hylla!
Snickartalang!!
Ha en go lördag/Kram Hannis

"M" sa...

Hej du...jag tror jag skulle klä väggarna med pärlspont på mdf skiva...spricker och rör sej inte i skarvarna.....måla vit....och ev en ny ledstång...kanska en grov tamp...snöre alltså...tja vad vet jag.....men jag tror jag skulle byta ut den iaf....kram på dej

Mamma med mera sa...

Vilken trevlig blogg du har! Binnikemask... ha ha ha.. satt här och log när jag läste ditt inlägg. Det är första gången jag hälsar på här. Hittade hit eftersom jag blev utmanad. Känner igen mig i det du skriver. Vi bor också i ett gammalt hus och har ständigt tusen projekt i gång. Aldrig blir vi färdiga med vårt älskade hus... Vi har en liknande ledstång fast utan maskmönster då =) Tror den skulle bli väldigt fin vitmålad. Ha en trevlig lördag! Kram

Nicolinas boning sa...

Sälj binnikemasken på Blocket...och vad som ska vara istället ser du säkert när ni har panelat där. Det är då som det brukar lösa sig med detaljerna:-)
Kram/Birgitta

MormorRuthsAnn sa...

Hallo igen...du bli inte generad, jag behöver också goda infall och råd ibland. Igår så flyttade jag runt vår rullande köksö och bytte plats med bordet...det blev så bra, fattar inte att jag inte har sett detta tidigare. Jag har också blivit hemmablind.

Kul med campingliv, vi har hyrt stuga varje år. Lite här och där bort mot Slite hållet och ner längs kusten. Just nu kommer jag inte ihåg vad ställena heter...men vi åkte och badade i Åminne flera gånger...charmig badplats med inte allt för mycket folk.
Det där med loppisarna...jag skall kolla lite närmre med min brors fru som kanske kommer ihåg vad loppisställerna heter...återkommer i frågan. Ja, deras lilla ställe är underbart...nu har de även byggt ett litet krypin till på tomten för deras stora barn och lite gäster.

Ha det gott!
Kram Ann

Ann-Catrin / finthemma sa...

Hallå där!!
Du skriver så kul...binnikemask..hua!!
men jag tycker den är rätt häftig jag.. skulle absolut bevara den i den färgen.. åtmistone tills vidare. sen när ni är lara med trappan så kan du se hur det blir..
vi har kvar vår träledstång... jag går och "fnurlar" lite varje dag om jag ska måla den eller ej.. det får växa fram!
Kram på dig!
a-C

Peters Projekt sa...

Hejsan!

Vilken härlig berättelse du bjuder oss på!

Tack för dina trevliga besök! Har varit lite seg med besök själv. Ang. ledstången så såg jag den vit framför mig så snart jag läste din fråga. Hustrun var visst också inne på det. Jag har tydligen blivit "skadad" här hemma ;)

Hoppas ni kryar på er. Här är vi pigga och har just avslutat en fin helg.

Må väl! / Peter

Anki vid havet sa...

Hejsan, delar din kärlek till Gotland. Tillbringar varje sommar där sedan 1965..Just nu i ett stort gammalt gult hus vid Tofta Strandbad. Idealiskt läge. Tänk att gå på Närsholmen och leta vackra stenar, eller på en av västsidans vackra klapperstensstränder...
Apropå ledstången. Håller med, binnikimask..ja, kanske, speciellt om du målar den vit..Som matt svart skulle den bli vacker, en accent till det vita. Annars ett annat förslag. Ett grovt tågvirke (rep) som löper i ringhållare du fäster i väggen. Stora knutar uppe och nere vid fästena..

Anki R-S i Nynäshamn

Efwa drömmer om Provence sa...

Undrar om du bestämt dig när det gäller ledstången. Den är ju jättefin och jag tycker verkligen inte att du ska byta ut den. Måla... kanske eller slipa bort lacket och olja den.

Lycka till!